Raamfolie op maat plakken: hoe doe je dat? - Muursticker4sale
 • Lorem ipsum

Raamfolie op maat plakken: hoe doe je dat?

14 Jun 2022
door Bas

Raamfolie op maat plakken kan heel lastig lijken. Je kunt natuurlijk bij Muursticker4Sale mooie raamfolie op maat laten maken, met decoratieve uitsnijdingen of misschien wel met je familienaam of huisnummer. Alles is mogelijk. Veel mensen denken dat het aanbrengen van raamfolie op maat een ware nachtmerrie is, vooral door deze uitsnijdingen. Wij laten je graag zien dat het helemaal niet zo lastig hoeft te zijn. Wil jij raamfolie op maat plakken als een professional? Dan helpt onderstaand stappenplan hierbij.

Raamfolie met uitsnijdingen plakken

Wil je maatwerk raamfolie met uitsnijdingen plakken? Dan is het goed om al te beginnen met de voorbereidingen direct na het ontvangen van je raamfolie. Wij versturen je order altijd snel. Wordt je raamfolie op maat bezorgd? Pak het dan uit, rol de raamfolie uit en leg de folie op een vlakke ondergrond. Het is vervolgens voor raamfolie op maat plakken verstandig om te wachten op een moment waarop er geen zon op het raam staat. Je hebt ruitenreiniger nodig, zoals Glassex, een plantenspuit, ongeveer een liter water met daarin twee druppels afwasmiddel, een keukenrol, een glaskrabber en een rakel met vilt. Heb je alles verzameld? Dan kun je de raamfolie op maat plakken volgens het volgende stappenplan. 

 1. Hardnekkig vuil van het raam verwijderen

Er kan altijd zichtbaar of onzichtbaar hardnekkig vuil aanwezig zijn op het raam. Dit is vuil dat je er niet direct met ruitenreiniger af krijgt. Je kunt hierbij denken aan verfresten, resten van plakband of bijvoorbeeld lijm- of kitrestjes. Gebruik de glaskrabber om dit hardnekkige vuil van het raam te krabben, zodat je raam helemaal glad aanvoelt.

 1. Maak het raam vetvrij en schoon

Als je al het hardnekkige vuil van het raam hebt verwijderd, dan is het belangrijk om het raam helemaal van vet te ontdoen. Op de meeste ramen is een laagje vet aanwezig. Dit laagje zie je meestal niet, zeker niet als het om een dun laagje gaat, maar het zit er wel. Gebruik een goede ruitenreiniger, zoals Glassex, om het raam helemaal van vet te ontdoen en goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek of keukenpapier, zodat er geen nieuwe vuiltjes of stofjes op het raam terecht komen.

 1. Pak de raamfolie op maat erbij

Pak je raamfolie op maat en leg de folie neer met het doorzichtige papier, ofwel de applicatietape, aan de onderzijde. Wrijf vervolgens goed over de raamfolie heen. Het is belangrijk om dit grondig aan te pakken, dus eenmalig licht wrijven is niet genoeg. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je over alle delen van de raamfolie op maat hebt gewreven voordat je door gaat naar de volgende stap.

 

 1. Voorzichtig het vel van de raamfolie verwijderen

Je kunt nu heel voorzichtig het vel op de rug van de raamfolie op maat verwijderen. Neem er de tijd voor. Het is niet de bedoeling dat je het vel met ‘geweld’ verwijderd. Doe het rustig aan, beetje bij beetje, zodat je zeker weet dat je de raamfolie niet beschadigt. Zie je dat er een stukje van je raamfolie met uitsnijdingen op de rug blijft plakken? Ga dan terug, wrijf het nog een keer goed aan en ga dan rustig door met verwijderen tot je hel hele vel van de raamfolie hebt verwijderd.

 1. De plaklaag van de raamfolie op maat nat maken

Je kijkt nu tegen de plaklaag van je raamfolie aan. Gebruik het water met de twee druppels afwasmiddel om deze laag goed nat te maken. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vuiltjes, zoals stofjes, op de laag terecht komen. Wees niet zuinig met het water. De folie mag goed nat zijn voordat je door gaat naar de volgende stap.

 1. Het raam nat maken voor het plakken

Je gebruikt hetzelfde water om de ruit goed nat te maken. Ook hier geldt dat je niet zuinig hoeft te zijn met het water. Het is namelijk zo dat de laag water ervoor zorgt dat de folie niet te snel aan je raam gaat hechten. Je kunt de raamfolie op maat plakken en vervolgens verschuiven als er een goede waterlaag aanwezig is. Bij te weinig water hecht de folie te snel, waardoor je het niet meer makkelijk kunt verplaatsen. Natuurlijk is het belangrijk dat er geen vuil op het raam terecht komt.

 1. De raamfolie op maat plakken

In deze stap beginnen we met de raamfolie op maat plakken. Dit doe je door de raamfolie op de ruit te positioneren. De waterlaag tussen de folie en het raam zorgt ervoor dat je de raamfolie kunt schuiven. Het is dus niet erg als het in eerste instantie wat scheef zit. Verschuif een beetje en breng de folie op de juiste plek.

 1. De waterlaag tussen de ruit en de folie verwijderen

Om de raamfolie op maat te laten plakken moet de laag water tussen de folie en de ruit verwijderd worden. Hiervoor gebruik je de rakel. Begin vanuit het midden en schuif het water steeds in vloeiende bewegingen naar de randen, waar het kan ‘ontsnappen’. Herhaal dit meerdere keren tot je zeker weet dat al het water echt weg is. Is dit niet het geval, dan kunnen er luchtbellen ontstaan en dat is niet mooi. Schuif de rakel dus voldoende keren over de folie om echt al het water te verwijderen.

 1. Gun je raamfolie op maat even rust

Je bent nu klaar met de raamfolie op maat plakken, maar het resultaat laat nog even op zich wachten. Het is nu belangrijk om de raamfolie voor de duur van 24 uur te laten rusten op het raam. Ga niet ‘spieken’ of het al goed vast zit, maar wees geduldig en wacht een dag.

 1. De applicatietape verwijderen

Na 24 uur is het tijd om de applicatietape te verwijderen. Pak een klein stukje vast en haal deze laag heel voorzichtig los. Neem hier de tijd voor. Je kunt de applicatietape voorzichtig en rustig verwijderen, waarna de raamfolie mooi op de ruit zit.

Raamfolie op maat plakken – zonder uitsnijdingen

Ons stappenplan is makkelijk te volgen voor raamfolie op maat plakken als je raamfolie met bepaalde uitsnijdingen hebt besteld bij ons. Natuurlijk kan het ook zijn dat je raamfolie zonder uitsnijdingen hebt besteld. De raamfolie plakinstructies zien er dan iets anders uit. Wil jij raamfolie op maat plakken, maar zijn er toch nog zaken onduidelijk of wil je meer informatie en advies? Neem dan gerust contact met ons op.